top of page

Hääsuunnitelmat uusiksi - Miten selvitä surusta?



Oletko pettynyt, surullinen tai vihainen, koska hääsuunnitelmat ovat menneet tai menossa uusiksi? Pelkäätkö ehkä pääsettekö ikinä juhlimaan häitä?


Hääsuunnitelmien muuttaminen voi aiheuttaa voimakkaita tunteita oli suunnitelmien muuttumisen syy mikä tahansa omasta tai läheisen vakavasta sairastumisesta yllättävään perheenlisäykseen.


Tänä vuonna todella moni pari on joutunut muuttamaan hääsuunnitelmiaan koronaviruksen vuoksi. Pakon edessä tai varmuuden vuoksi häitään tai ainakin hääjuhlaa jo siirtäneitä on satoja ellei tuhansia. Monet parit elävät vielä epävarmuudessa toivoen, että häät voi järjestää suunnitelmien mukaan, mutta peläten kuitenkin häidensä puolesta.


Hääsuunnitelmien muuttaminen tarkoitti se sitten häiden siirtämistä kokonaisuudessan, vierasmäärän karsimista tai juhlan siirtoa myöhemmäksi aiheuttaa paljon työtä ja tunteita. Kun maailman tilanne on sellainen kuin se on, voi tuntua väärältä olla pettynyt, vihainen ja surullinen joutuessaan muuttamaan omia hääsuunnitelmia.


Hääsuunnitelmien muutaminen on kuitenkin luopumis- ja suruprosessi. Alkuperäisestä suunnitelmasta luopuminen on toisille helpompaa ja toisille vaikeampaa. Surra kuitenkin saa eikä pelko häiden toteutumisesta ole kiellettyä.



Luopumisprosessi


Prosessin ensimmäinen vaihe on shokki. Olo voi olla epätodellinen ja tilannetta on vaikea käsittää. Tilanteen kieltäminen ei kannata, mutta ajatuksen sisäistäminen ja siihen tottuminen voi viedä aikaa.


Shokkia seuraa reaktiovaihe, jossa ajatusta hääsuunnitelmien muuttamisesta ja sen välttämättömyydestä iskostuu tajuntaan ja moni aloittaa käytännön järjestelyt asian hoitamiseksi. Tunteet eivät välttämättä näy pinnalle, vaikka sisäisesti saattaa tuntua pahalta, kun usean kuukauden tai jopa vuoden työ tuntuu valuvan hukkaan eikä juhlia voikaan järjestää juuri niin kuin olisi alunperin halunnut.


Surua, vihaa, pelkoa ja muita pahanolon tuntemuksia ei kannata padota sisälle, vaan jutella niistä vaikka jonkun hyvän ystävän tai toisen samassa tilanteessa olevan kanssa tai kirjoittaa tunteista paperille. Mieti miksi luopuminen alkuperäisestä hääsuunnitelmasta tuntuu niin pahalta.


Onneksi suru ja viha eivät jatku loputtomiin ja pettymyksenkin tunne helpottaa. Tunteiden käsittelyvaihetta seuraa sopeutumisvaihe, jossa olet hyväksynyt tilanteen ja löydät uudelleen tasapainon. Ne voimavarat, jotka kuluivat suruun ja vihaan pääsevät uuteen käyttöön ja voivat antaa uutta pontta uusien suunnitelmien tekoon.



Uudet suunnitelmat


Keskustelupalstoilla on näkynyt paljon ehdotuksia ja keskustelua etäpolttareista, häiden striimaamisesta sekä vihille karkaamisesta suunniteltuna hääpäivänä ja juhlimisesta myöhemmin. Itsekin kirjoitin kuukausi sitten erilaisista vaihtoehdoista mennä naimisiin korona-aikana.


Ennen kuin olet päässyt luopumisprosessissa sopeutumisvaiheeseen kaikki tällaiset ehdotukset saattaavat aiheuttaa ärsytystä ja vihaa. Niitä ei siis kannata lukea, ennen kuin olet oikeasti valmis suunnitelmien muuttamiseen myös henkisesti. Jos puolisosi ei reagoi tilanteeseen yhtä voimakkaasti, voit antaa hänen järjestellä esim. varausten siirtoja uudelle hääpäivälle.


Kun olet päässyt voimakkaimpien tunteiden yli ja sopeutunut uuteen tilanteeseen, voit taas nauttia häiden järjestämisestä ja parhaassa tapauksessa hääsuunnitelmien muuttumisesta juhtuva kriisi voi tuoda jotain uutta ja ihanaa mukanaan, jotain mitä ette olisi aiemmin edes ajatelleet.






Comments


bottom of page